Wat is paardencoaching?

Paardencoaching is het coachen van mensen met behulp van een paard. Paarden spiegelen als geen ander het gedrag en de innerlijke conflicten van degene die met hem of haar in contact wordt gebracht. In dit proces zijn nauwelijks woorden nodig. Een paard laat in de meest zuivere vorm zien wat er in jou leeft. Dit doet het paard van nature.

Het paard beschouwt degene die met hem of haar in contact wordt gebracht als nieuw lid in de kudde. Paarden zijn kuddedieren en een nieuw lid in de kudde wordt meteen ‘gescand’. Een paard is ook een vluchtdier. Een paard heeft natuurlijke vijanden en om te kunnen overleven moet een kudde snel op de vlucht kunnen slaan. Dit instinct is tegenwoordig nog altijd sterk ontwikkeld, ook al leven paarden tegenwoordig minder in kuddes. In het belang van veiligheid willen de paarden in de kudde weten wat ze aan de nieuwe kuddegenoot hebben. Binnen een kudde paarden heerst een bepaalde rangorde; vast staat wie de leider is en wie volgt in de rangorde. De rangorde is dusdanig gevormd dat deze het geheel van de groep het meest dient.

Paarden stralen energie uit en vangen deze ook op. Paarden houden er onbewust een holistisch wereldbeeld op na. Ze zijn een deel van de kudde en zijn altijd in het ‘hier en nu’. Zij denken vanuit ‘wij’ en dat is prachtig te gebruiken bij leiderschapsontwikkeling en coaching van individuen en teams. Door een paard leer je jezelf kennen, wordt je welzijn verhoogd en kan zelfs genezing gestimuleerd worden. Een paard laat zien hoe jij je voelt, je gedraagt en hoe je met anderen omgaat. Een paard houdt je als het ware een spiegel voor en dat is een wonderlijke en indringende ervaring.

Deze natuurlijke eigenschap van het paard komt de innerlijke groei, bewustwording en ontwikkeling van degene die met het paard in contact staat ten goede. Als je in de bak staat en in de leefomgeving van het paard komt, neemt het paard jouw spanning en energetische signalen direct over, waardoor je je meteen ‘lichter’ voelt.

Het maakt voor het paard of voor de sessie geen verschil of degene die zich wil laten coachen verstand heeft van paarden of niet. Het paard reageert enkel en alleen op de zuivere energie van de persoon. Een paard begrijpt niet wat er in ons hoofd afspeelt en reageert daar dus ook niet op. Wel voelt het paard wanneer de persoon ‘in het hoofd’ zit en geeft dat ook aan. Het paard gaat dan op onderzoek uit, omdat het voor de kudde belangrijk is te weten wat het aan de nieuwe kuddegenoot heeft. Is de nieuwe kuddegenoot bijvoorbeeld sterk en gezond? Alles voor de veiligheid van de kudde.

Paardencoaching biedt een unieke kans om op de meest zuivere manier antwoord te krijgen op persoonlijke vragen en om je bewust te worden van wat er in jou leeft. Het paard biedt de ultieme gelegenheid om in het ‘hier en nu’ te zijn en naar je gevoel te gaan. Angst voor paarden is niet nodig; ik werk met honderd procent betrouwbare paarden en pony’s. Mensen die nog nooit met een paard in aanraking zijn geweest, staan na een sessie vaak te knuffelen met het paard en willen het eigenlijk niet meer loslaten. Interessant voor mij als coach is uiteraard wel om te weten waar die angst vandaan komt en of het een thema kan zijn tijdens een sessie.

Door de zuivere spiegeling van een paard kan paardencoaching veel losmaken bij jou, je kind, of in een team. De kans is groot dat je bevestiging krijgt voor zaken die je op onderbewust niveau al wist. Dit is confronterend, maar ook uitermate effectief. Ik bied de mogelijkheid tot een follow up gesprek en/of verdere begeleiding.

Our Address

586 Main Ave, Building 42
Main City, Country 12345-6789

T: (555) 123 – 4567
F: (555) 523 – 4567

W: http://www.domain.com
E:  email@domain.com